Voeding
Zelfstandig eten bij bij Doen
Bij de baby- en dreumesgroep eten de kinderen die zelf kunnen gaan zitten, aan het eetbankje. Op onze babygroep hebben wij twee eetbankjes. Kan een kind nog niet zelf gaan zitten, dan bieden wij eten aan bij ons op schoot. Op onze dreumesgroep hebben wij vier eetbankjes en de kinderen eten in groepsverband van vier. De peuters zitten op een kruk aan tafel, ook in een groep van vier kinderen.
Op zowel onze dreumes als peutergroep zorgen wij voor een gedekte tafel. Dit zorgt ervoor dat kinderen zelfstandig kunnen eten. Zo schenken ze zelf water of thee in en drinken ze uit glazen. Ook zijn er passende messen om het fruit te snijden en brood te smeren. Zijn ze klaar met eten, dan ruimen ze zelf hun bord en glas op. Is er ondersteuning nodig vanuit ons, dan wordt die geboden.
Waarom hebben wij eetbankjes bij Doen?
De kinderen kunnen op de eetbankjes vrij bewegen en doordat de zitting aan het blad vast zit, blijft de stoel vast aan de tafel. Dit biedt de mogelijkheid om te kijken wat hun lijf kan en wil. Hoe werkt het eigenlijk om te zitten of te staan en dan een glas vast te houden? Ze krijgen ons de ruimte omdat zelf te ervaren.
Wat bieden wij aan op de dreumes- en peutergroep?
In de ochtend eten wij fruit, tussen de middag een boterham. Na het slapen drinken wij een smoothie en om half vijf eten we nog een boterham. Zijn er bepaalde wensen met betrekking tot voeding, dan vernemen wij dat graag.
Wordt het kind vier jaar of is er een broer of zus geboren? Dan mag er getrakteerd worden.
Voor het bewaren van de borstvoeding hebben wij op de groep een koelkast. Bij binnenkomst ’s morgens halen wij de borstvoeding uit de tas en zetten deze in de koelkast. Het is voor ons prettig wanneer de flesjes/zakjes met borstvoeding voorzien zijn van naam. Reservevoeding voor in de vriezer bij Doen is ook altijd prettig. De borstvoeding wordt door ons opgewarmd in een flessenwarmer.
Flesvoeding geven ouders mee naar Doen. Het water voor de fles verwarmen wij in de magnetron die zich op de groep bevindt. Als het water op temperatuur is, voegen we het juiste aantal afgestreken schepjes toe. We mengen de poeder en de melk en de fles is klaar om gedronken te worden.
Kenmerken van de Lansinoh® flessen
- BPA- en BPS-vrij.
- Bevordert de golfbeweging van de baby en stimuleert de natuurlijke ontwikkeling van de baby’s mond.
- Speenpunt; de baby reguleert zelf de melkstroom.
- Zachte speen uit 100% silicone, strekt en buigt voor optimale compressie.
- Verticale randen aan de binnenkant versterken de structuur en vervorming van de speen.
- Unieke aflopende vorm zorgt voor soepele golfbeweging van de tong (perisaltische tongbeweging).
- Air ventilation system (AVS) vermindert de inname van lucht, een potentiële oorzaak van koliek.
- Minder onderdelen, eenvoudig te monteren en te reinigen
Wij hebben op onze groep flessen van het merk Lansinoh. We hebben gemerkt dat de flessen van Lansinoh erg prettig zijn in gebruik. Tijdens het wennen is het altijd fijn om de fles van thuis achter de hand te hebben. We hebben ook glazen flessen. Het voordeel hiervan is dat ze langer warm blijven, hygiënischer zijn en zijn droog zijn na het reinigen. Ieder kind bij Doen heeft zijn eigen fles, voorzien van naam.
Wetenschappelijk Onderbouwd Ontwerp
De Naturalwave speen is gebaseerd op meer dan 50 jaar onderzoek en bevordert de baby’s instinctieve zuigen, voor een natuurlijke ontwikkeling van de mond.
Belangrijke Stappen in het Zuigproces
Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat het zuigen van baby’s sterk verschilt van volwassenen en drie belangrijke stappen omvat. Dit zijn toehappen, de peristaltische beweging van de tong (waarin de baby’s tong golfbewegingen maakt) en het slikken. Het is erg belangrijk dat een baby in staat is om de peristaltische tongbeweging te maken omdat het de natuurlijke ontwikkeling van de mond en kaak bevordert. Het is klinisch bewezen dat Lansinoh’s Naturalwave speen dit natuurlijke voedingspatroon stimuleert.